czwartek, 4 maja 2017

Sękacz

Sękacz

Ciasto w smaku nawiązuje trochę do oryginału, jest wilgotne, smaczne i również posiada warstwy. Nie obawiajcie się, że wierzch się przypiecze. Im ciemniejszy wierzch tym większy kontrast między warstwami i co za tym idzie ciekawszy wygląd ciasta. Aby upiec domowego sękacza musimy uzbroić się w cierpliwość. Każdą warstwę bowiem nakładamy dopiero wtedy, gdy poprzednia się upiecze ale polecam, bo warto!

Jeżeli chodzi o dobór formy to jest dowolny. Im będzie ona większa tym mniej warstw będziemy musieli zrobić, ale jednocześnie ciasto będzie bardzo niskie. ja wykorzystałam tortownicę 26 cm aczkolwiek polecam mniejsze formy.




Składniki:

200 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
szczypta soli
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki łączymy i dodajemy do masy dalej mieszając do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy małymi partiami cukier. Pianę delikatnie przekładamy do ciasta i mieszamy całość za pomocą szpatułki.

Formę, np. tortownicę 26 cm lub mniejszą  wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Smarujemy 3 łyżkami ciasta dno formy i wstawiamy do piekarnika na 4-5 minut do zrumienienia się wierzchu. Czynność powtarzamy aż skończy nam się ciasto. Po upieczeniu ostudzić i udekorować wiórkami czekoladowymi lub rozpuszczoną czekoladą.

Jeżeli korzystamy z mniejszej formy np. tortownicy 16 cm wylewamy tylko dwie łyżki ciasta na każdą warstwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz