Cycki cyganki
Ciekawa nazwa dla niezwykłego ciasta. Połączenie maku, wiórków kokosowych i ananasa a do tego niesamowicie wyglądającego, które może towarzyszyć zarówno rodzinnym imprezom, jak i po prostu spotkaniu przy kawie.
![]() |
Polecam użyć okrągłe biszkopty, łatwiej dzielić ciasto na porcje. |
Spód na formę 25x34 cm:
7 białek
1 szklanka cukru
25 dkg wiórków
kokosowych
1 szklanka suchego
maku
Krem budyniowy
750 ml mleka3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
3 żółtka
¾ kostki margaryny
Dodatkowo:
Opakowanie okrągłych biszkoptów
1 puszka ananasa w syropie
czekolada lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy partiami cukier za każdym razem miksując. Do sztywnej piany dodajemy mak oraz wiórki i całość delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy naszą masę i równamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut.
500 ml mleka
gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka
i wlewamy do gotującego się mleka. Odstawiamy aby ostygło. Margarynę
ucieramy i dodajemy do niego łyżka po łyżce zimny budyń.
Sok z
ananasa wylewamy do małej miseczki, jeżeli chcemy możemy dodać do
niego kieliszek wódki. Krążki ananasa kroimy na ósemki.
Na upieczony spód wykładamy krem wymieszany z ananasami,
następnie układamy biszkopty nasączone w soku ananasowym jeden
obok drugiego. Oryginalnie na każdym biszkopcie powinna znajdować
się rodzynka ale nie musimy jej tam układać. Rozpuszczamy
czekoladę lub przygotujemy polewę i polewamy nią po wierzchu
biszkopty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz