środa, 19 kwietnia 2017

Cycki cyganki

Cycki cyganki

Ciekawa nazwa dla niezwykłego ciasta. Połączenie maku, wiórków kokosowych i ananasa a do tego niesamowicie wyglądającego, które może towarzyszyć zarówno rodzinnym imprezom, jak i po prostu spotkaniu przy kawie.

Polecam użyć okrągłe biszkopty, łatwiej dzielić ciasto na porcje.


Spód na formę 25x34 cm:

7 białek
1 szklanka cukru
25 dkg wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
 
Krem budyniowy
 
750 ml mleka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
3 żółtka
¾ kostki margaryny

Dodatkowo:

Opakowanie okrągłych biszkoptów
1 puszka ananasa w syropie
czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy partiami cukier za każdym razem miksując. Do sztywnej piany dodajemy mak oraz wiórki i całość delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy naszą masę i równamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut.

500 ml mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Odstawiamy aby ostygło. Margarynę ucieramy i dodajemy do niego łyżka po łyżce zimny budyń.
 
Sok z ananasa wylewamy do małej miseczki, jeżeli chcemy możemy dodać do niego kieliszek wódki. Krążki ananasa kroimy na ósemki.
 
Na upieczony spód wykładamy krem wymieszany z ananasami, następnie układamy biszkopty nasączone w soku ananasowym jeden obok drugiego. Oryginalnie na każdym biszkopcie powinna znajdować się rodzynka ale nie musimy jej tam układać. Rozpuszczamy czekoladę lub przygotujemy polewę i polewamy nią po wierzchu biszkopty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz