sobota, 22 kwietnia 2017

Sernik twix

Sernik twix

Sernik jak sernik, a jednak inny niż wszystkie. Pierwszą różniącą rzeczą, jest to, że spód robimy z herbatników. A kolejną, że pieczemy go ponad dwie godziny, ale w niskiej temperaturze. Pyszny, rozpływający się w ustach, a jednocześnie nie za słodki. Można go udekorować owocami, najlepiej kwaśnymi, takimi jak maliny czy wiśnie jednak polecam używać świeżych, nie mrożonych, aby nie puszczały zbyt dużej ilości soku.


 
Składniki na tortownicę 22 cm:
 
Masa serowa:

1 kg sera
3 żółtka
3 białka
50 g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml kremówki
2 cukry waniliowe
¾ szklanki cukru

Spód:

4 batony Twix (2x2)
100 g masła lub margaryny
200 g herbatników

Sposób przygotowania:

Herbatniki mielimy w blenderze, dodajemy roztopione masło lub margarynę i pokrojone na około 2 mm batoniki. Całość mieszamy razem, wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem, dociskamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym, do utartych żółtek dodajemy masło i ucieramy na gładko. Masę żółtkową, ser i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy kremówkę i dalej miksujemy. Białka ubijamy na pianę z ¼ szklanki cukru, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy na schłodzony spód i ustawiamy na najniższej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wstawiamy do lodówki. Wierzch można udekorować owocami, polać czekoladą lub polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz