sobota, 22 kwietnia 2017

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem
 
Rabarbar, trochę zapomniany, stanowi świetną alternatywę dla kwaśnych owoców oraz kontrast dla słodkich ciast. A to właśnie teraz warto po niego sięgnąć, póki skórka jest jeszcze młoda i nie jest łykowata.
 
Deser, który zaprezentuje to nic innego jak zapiekany pod pyszną kruszonką rabarbar, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy ale również pyszne uzupełnienie do lodów.
 
Do jego pieczenie używam naczynie żaroodporne o pojemności 4 litrów, najlepszy sposób żeby mieć 100 % pewności że sok nam nie wypłynie z formy. Ale jeżeli nie mamy takiego naczynia wystarczy nam forma około 24 x24 cm, pamiętajmy tylko o dokładnym wyłożeniu jej folią aluminiową.




Składniki na rabarbarowe nadzienie:

750 g rabarbaru pociętego w 1 cm kawałki
50 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę (crumble):

150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (pomijam, nie jest konieczny)
110 g schłodzonej margaryny
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru demerara



Sposób przygotowania:

Pokrojony na kawałki około 2 mm rabarbar wrzucamy do garnka z cukrem, masłem i mąką. Całość dokładnie mieszamy, ustawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut - do momentu, gdy masło się roztopi, a całość będzie apetycznie różowa. Przekładamy wszystko do formy, jeśli forma nie jest szczelna, lepiej uszczelnić ją folią aluminiową.

 

Mąkę (i opcjonalnie proszek do pieczenia) wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzoną i pokrojoną w kostkę margarynę i całość rozcieramy w dłoniach. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypujemy oba cukry i widelcem mieszamy je z ciastem. Przed samym wstawieniem do piekarnika masę z rabarbarem posypujemy powstałą w ten sposób kruszonką,.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 35- 45 minut do złocistego brązu. Może się zdarzyć, że trochę rabarbarowego soku wypłynie na kruszonkę, jednak to w niczym nie przeszkadza. Przed podaniem crumble chłodzimy przez około 15 minut.

I rabarbar, i crumble można przygotować z wyprzedzeniem, natomiast nie łaczyć ich razem aż do momentu, gdy chcemy całość zapiec. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz