Crumble z rabarbarem
Rabarbar, trochę zapomniany, stanowi świetną alternatywę dla kwaśnych owoców oraz kontrast dla słodkich ciast. A to właśnie teraz warto po niego sięgnąć, póki skórka jest jeszcze młoda i nie jest łykowata.
Deser, który zaprezentuje to nic innego jak zapiekany pod pyszną kruszonką rabarbar, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do kawy ale również pyszne uzupełnienie do lodów.
Do jego pieczenie używam naczynie żaroodporne o pojemności 4 litrów, najlepszy sposób żeby mieć 100 % pewności że sok nam nie wypłynie z formy. Ale jeżeli nie mamy takiego naczynia wystarczy nam forma około 24 x24 cm, pamiętajmy tylko o dokładnym wyłożeniu jej folią aluminiową.
Składniki na
rabarbarowe nadzienie:
750 g rabarbaru
pociętego w 1 cm kawałki
50 g drobnego cukru
do wypieków
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę (crumble):
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
do pieczenia (pomijam, nie jest konieczny)
110 g schłodzonej margaryny
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru demerara
Sposób przygotowania:
Pokrojony na
kawałki około 2 mm rabarbar wrzucamy do garnka z cukrem, masłem i mąką. Całość dokładnie mieszamy, ustawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu przez
około 5 minut - do momentu, gdy masło się roztopi, a całość
będzie apetycznie różowa. Przekładamy wszystko do formy,
jeśli forma nie jest szczelna, lepiej uszczelnić ją folią
aluminiową.
Mąkę (i opcjonalnie
proszek do pieczenia) wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzoną i
pokrojoną w kostkę margarynę i całość rozcieramy w dłoniach. Ciasto powinno
przypominać kruszonkę. Wsypujemy oba cukry i widelcem mieszamy je z
ciastem. Przed samym wstawieniem do piekarnika masę z rabarbarem posypujemy powstałą w ten sposób
kruszonką,.
Pieczemy w temperaturze 190ºC
przez około 35- 45 minut do złocistego brązu. Może się zdarzyć,
że trochę rabarbarowego soku wypłynie na kruszonkę, jednak to w niczym nie przeszkadza. Przed
podaniem crumble chłodzimy przez około 15 minut.
I rabarbar, i crumble
można przygotować z wyprzedzeniem, natomiast nie łaczyć ich razem
aż do momentu, gdy chcemy całość zapiec. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz