wtorek, 11 kwietnia 2017

Kinder country

Kinder country
 
Kolejna z moich świątecznych propozycji. Jakby nie patrzeć jest to po prostu  serowy deser. Ciasto wymaga odrobiny cierpliwości i poukładania w odpowiedniej kolejności kolejnych etapów, jednak jego smak zrekompensuje nam wszystko. Zachęcam do tego aby trochę poszukać i znaleźć chrupki nestle Kangus, są odpowiednio słodkie i zachowują kształt nawet w masie serowej. Powodzenia!




Składniki:
 
250 g herbatników lub 40 sztuk

200 ml śmietany 18%
500 g białego sera
1 biała czekolady
250 g płatków nestle Kangus

2 mleczne czekolady
200 ml śmietany 30%

Garść płatków na wierzch


Sposób przygotowania:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę 18% ubijamy na sztywno, dodajemy do niej małymi porcjami biały ser i za każdym razem miksujemy na najmniejszych obrotach a następne dalej miksując dolewamy czekoladę. Wsypujemy kangusy, najlepiej garściami (około 3 szklanki) do momentu aż masa stanie się gęsta. Płatków należy dodać tyle, aby masa była dość tęga.
Formę 25x25 cm wykładamy papierem i układamy warstwę herbatników. Można również zrobić ciasto w większej formie układając herbatniki w 4 rzędach po 5 sztuk (ja tak zrobiłam). Następnie łyżką wykładamy masę serową i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy ponownie herbatniki.

W trakcie układania drugiej warstwy


W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczne czekolady i studzimy. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej wystudzoną, ale w dalszym ciągu płynną czekoladę nie przerywając ubijania.
 
Masę czekoladowo - śmietanową wylewamy na wierzch ciasta i całość posypujemy garścią kangusów. Nasze ciasto musi tężeć w lodówce minimum 2 godziny. Smacznego!


W przepisie białą czekoladę, którą dodajemy do masy serowej możemy pominąć i zastąpić ją płaską łyżką cukru pudru. Jednak należy pamiętać że ciasto wychodzi dość słodkie przez to, że kangusy są bardzo słodkie a także dużo zależy od sera jaki dodamy, najlepiej wybierać te kwaśne w smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz