sobota, 11 lutego 2017

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie domowej roboty


Najpierw musimy przygotować zakwas
3-dniowy zakwas

Litrowy słoik - wyparzony

10 łyżek mąki żytniej razowej
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
3 ząbki czosnku

Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść, ziele i uzupełniamy letnią wodą około 30 stopni tak aby w słoiku zostało około 2 cm miejsca do górnej krawędzi.

Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym kuchennym, możemy dodatkowo przymocować go recepturką i odstawiamy na około 7 dni. Teraz potrzebna jest nam cierpliwość :P Duuuużo cierpliwości. Każdego dnia dokładnie mieszamy łyżką aby ruszyć mąkę i uwolnić powstające gazy. A bywa i tak:

https://www.youtube.com/watch?v=R3Z1GcVRP2I mój zakwas kilka razy tak zrobił :D

Po tym czasie dodajemy czosnek, całe ząbki obrane tylko z zewnętrznej warstwy i odstawiamy na kolejne 3 dni każdego dnia mieszając nasz zakwas.

Składniki na żurek

Biała surowa kiełbasa ilość według uznania. Ja najczęściej dodaję około 0,5 kg na 2 osoby na 2-3 litry wody.

Cebula
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pieprz w ziarenkach
1/2 łyżeczki soli
gotowy zakwas
5 ząbków czosnku
Majeranek

Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy sól, pieprz, ziele i liście laurowe. Na palniku opalamy całą cebulę obraną z zewnętrznych ciemnych liści i również dodajemy ją do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kiełbasę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i ustawiamy na minimalnej mocy palnika, aby nasz żurek delikatnie się gotował przez około 20 minut.

Przed wlaniem żuru do garnka nie mieszamy zawartości, wtedy będzie on przezroczysty, chyba że ktoś lubi gęstsze zupy to jak najbardziej może dodać również mąkę ze spodu słoika. Ja używam jej w razie gdy żurek wyjdzie za mało kwaśny i za jej pomocą dodaje smaku :p. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i mielonym pieprzem oraz otartym majerankiem.



Żurek jest równie smaczny następnego dnia, jednak należy pamiętać że przechowujemy go w lodówce. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz