Biszkopt idealny na tort
Po wielu próbach, dodam że nieudanych trafiłam w końcu na przepis, trochę inny niż te klasyczne na przygotowanie biszkoptu. Najczęściej ciasto dość mocno rosło na środku a przy brzegach wychodziło cienkie i bardzo wysuszone, nie nadawało się do pokrojenia na blaty i przygotowania tortu.
Ostatnio trafiłam na przepis, w którym białka od razu ubija się z cukrem i wychodzi nam sztywna piana, nie wiedziałam że jest to w ogóle możliwe :D. Zawsze pianę należało ubić na sztywno a dopiero później dodawać cukier. Mam nadzieję że zawsze mi wyjdzie taki jak za pierwszym razem.
Składniki:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
¼ szklanki mąki kukurydzianej
¾ szklanki mąki pszennej
![]() |
Biszkopt idealnie nadaje się do tortów |
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. W formie 22 cm wykładamy papierem tylko dno.
Białka oddzielić od żółtek, do białek dosypujemy część cukru i zaczynamy ubijać, pozostały cukier dodajemy małymi porcjami i ubijamy pianę aż zrobi się sztywna. Żółtka i połączoną ze sobą, przesiane mąki dodajemy do piany. Wszystko dokładnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i
upuszczamy je na podłogę, najlepiej na dywan z wysokości 70 cm aby pozbyć się
wybrzuszenia na środku ciasta i zapobiec jego opadaniu. Wyjmujemy je z formy dopiero po całkowitym
wystudzeniu. Najpierw delikatnie oddzielamy ciasto za pomocą noża a następnie wyciągamy je z formy.
Moje ciasto udało się przeciąć na 4 blaty o wysokości około 1 cm. Ciasto jest dość zwarte, nie kruszy się przy krojeniu. Polecam przecinać je za pomocą nici.
![]() |
Biszkopt ma ładny kolor w środku i jest bardzo puszysty |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz