Lemon curd
Niektórzy nazywają go również lemon cud :). Pyszna baza do kremów lub lodów dla osób które wolą mniej słodkie ciasta.
Ja często wykorzystywałam go jako uzupełnienie do kruchego ciasta z bezą, ale również można po prostu posmarować nim bezę aby złamać jej słodycz.
Wykonanie jest banalnie proste, należy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy - cały czas musimy mieszać naszą masę podczas gotowania unikniemy przypalenia i grudek. A jeżeli takie się pojawią możemy przetrzeć masę przez sitko.
Składniki na około 500 ml:
2 duże jajka
2 żółtka
160 g cukru
80 g masła
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
skórka otarta z tych cytryn
Sposób przygotowania:
Cytryny dobrze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Rózgą kuchenną mieszamy jajka, żółtka i cukier w małym garnuszku aż do połączenia się składników. Następnie ustawiamy garnek na małym palniku i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Praktycznie od razu możemy dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Ciągle mieszając czekamy aż nasza masa zgęstnieje. Odstawiamy z palnika i mieszamy jeszcze przez chwilkę.
Nasz Lemon curd przelewamy do wyparzonego słoika i zakręcamy. Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki i można go tak przechowywać do dwóch tygodni, jednak najlepiej wykorzystać go w krótszym czasie gdyż jest tak pyszny że szybko znika. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz