sobota, 11 lutego 2017

Krem karpatkowy

Krem karpatkowy


Witajcie! Dzisiaj podam przepis na mój autorski krem karpatkowy, po wielu próbach udało mi się opracować recepturę, która mi odpowiada w 100 procentach.
 
Nie lubię kremów z dużą ilością margaryny i cukru, mój idealny krem albo musi być z dodatkiem sporej ilości cytryny albo pomiędzy kremem a ciastem musi być warstwa kwaśnego dżemu. Ograniczam do minimum ilość cukru i tłuszczu, jednak należy pamiętać że to jest krem :P. Niektórzy dodają nawet 500 g margaryny i 2 szklanki cukru do kremu zrobionego na litrze mleka, ale myślę że warto to zmienić.
 
Do karpatki na standardowej wielkości blaszce około 20x30 cm gotuję krem z 1 litra mleka. Gdy robię inne ciasto i przekładam je kremem wystarczy 0,5 porcji kremu na takie wymiary. Jeżeli robimy ciasto i zostaną nam żółtka to możemy je wykorzystać do przygotowania kremu.  
 
 

 

Składniki:

 
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 czubate łyżki mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
125 g margaryny
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

700 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ustawiamy na palniku. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i gotujemy tak jak budyń, czyli gdy mleko w garnku zaczyna się gotować wlewamy naszą mieszankę i zmniejszamy moc palnika cały czas mieszając aż masa nam zgęstnieje. Jeżeli mamy do wykorzystania żółtka to możemy je dodać do mieszanki mąk z mlekiem i dobrze wymieszać, pozostałe czynności robimy bez zmian.

Studzimy nasz budyń, najlepiej pod przykryciem, gdy przestygnie bierzemy w osobnej misce ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy niewielkimi porcjami sok z cytryny, wedle uznania. Ja lubię bardzo kwaśne kremy, jednak jeżeli komuś to nie odpowiada może dodać mniej soku. Udanych wypieków!!!

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz