wtorek, 21 lutego 2017

Leśny mech

Leśny mech

Ciasto to było hitem lata u mnie w domu. Puszyste, smaczne i pięknie zielone ciasto, które zaskoczyło nie tylko gości ale również domowników.

Oryginalnie ciasto jest posypane nasionami granatu ale nasze owoce są równie smaczne a może i smaczniejsze.. Na cieście idealnie prezentują się truskawki lub jagody.


Składniki:
porcja na blaszkę 24x35 cm

450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki maki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30 %
2 śmietanfixy lub 1 galaretkę cytrynową
opakowanie cukru waniliowego
owoce do ozdoby

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody, najlepiej na sitku.

Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy (tortownica 25 cm, może być też blaszka 24x35 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach do „suchego patyczka”.

Po wystudzeniu ścinamy wierzch ciasta i rozkruszamy go na talerzyku. Jeżeli chcemy bardziej zielone ciasto a wierzch nam się przypiekł można najpierw ściąć brązową skórkę a dopiero po tym ściąć warstwę, którą wykorzystamy do rozkruszenia na ciasto. Polecam ściąć całą górkę jaka urosła nam na środku, tak aby całe pozostałe ciasto było jednakowej wysokości. Jednak nie należy przesadzać, ponieważ przy krojeniu ciasta na kawałki góra nam się będzie obsypywała jeżeli zbyt dużo pokruszonego ciasta tam będzie.

Śmietanę możemy zrobić na dwa sposoby:

I SPOSÓB: Śmietanę ubijamy z śmietanfixami, cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę posypujemy okruszkami ciasta i układamy na wierzchu owoce.

II SPOSÓB: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietanę, dodajemy do niej tężejąca galaretkę i szybko miksujemy do połączenia się składników.



Jeżeli chcemy upiec ciasto na większej blaszce musimy podwoić porcję i wydłużyć czas pieczenia do 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz