środa, 22 lutego 2017

Rzeszowiak

Rzeszowiak
 
 

Ciasto, które zachwyciło mnie kolorami. Uwielbiam kolorowe ciasta, które cieszą nie tylko moje oko. Sama nazwa mówi niewiele, szukając tego ciasta znalazłam je również pod inną nazwą. Ale niech ta pozostanie :D

Ciasto piecze się praktycznie całe za jednym razem, później tylko dodajemy krem. Później pokażę jak je przeciąć.

Do jego upieczenia wykorzystałam blaszkę 50x50 cm, jednak musiałam się postarać, żeby go wystarczyło na całą blachę. Myślę że równie dobrze można upiec je w formie 24x35 cm.

Składniki na bezę:

7 białek
1 szklanka cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki proszku
1 łyżka octu
2 łyżki mielonej kawy

Białka ubić, dodawać po łyżce cukru dalej miksując, następnie dodać mąkę z proszkiem, ocet i wszystko dokładnie wymieszać łyżką albo szpatułką. Nierównomiernie rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianę posypać przez sitko kawą. Piekarnik ustawić na 180 stopni.



Składniki na biszkopt:

4 jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku

Białka ubić, dodać cukier, po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Masę biszkoptową wyłożyć delikatnie na bezowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Ciasto można przykryć w trakcie pieczenia aby się nie przypaliło.

woda z cytryną do nasączenia
krem karpatkowy na 0,7 l mleka + 7 żółtek, przepis znajdziecie tu: http://kuchnianaslo.blogspot.com/2017/02/krem-karpatkowy.html
sok z cytryny do kremu
czekolada do posypania

Ciasto na pół w pionie


Krem przygotować jak na karpatkę, dodatkowo dodać do niego żółtka pozostałe po przygotowaniu bezy (żółtka musimy rozmieszać z mlekiem i mąkami i wlać do gotującego się mleka). Na koniec zmiksować z sokiem z cytryny.

Ostudzone ciasto przekroić na pół w pionie. Biszkopta obficie nasączyć sokiem z cytryny i położyć odwrotnie na blaszkę.

Ciasto od dołu ma się składać z:
biszkoptu,
bezy,
kremu,
bezy,
biszkoptu
i kremu na wierzchu.

Wyłożyć na niego 2/3 kremu, przykryć drugim kawałkiem ciasta, tym razem biszkoptem do góry. Skropić go cytryną i wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu posypać startą czekoladą jednak nie jest ona konieczna, jeżeli ktoś chce, aby jego ciasto było mniej słodkie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz