poniedziałek, 20 lutego 2017

Suflet serowy

Suflet serowy

Dziś trochę inne ciasto, bez mąki i tylko z trzech składników. Kilka razy oglądałam film, na którym po połączeniu 3 składników w niewielkich ilościach powstawało wspaniałe ciasto.
 
Długo nie dawało mi to spokoju i zaczęłam czytać komentarze, w których najczęściej było napisane że to niemożliwe. Przy okazji czytania komentarzy przy którymś z przepisów okazało się że to "duże" ciasto to tylko w odpowiedni sposób zrobione zdjęcie ciasta zrobionego w małej foremce. Postanowiłam zwiększyć nieco ilość składników i zrobić je w okrągłym naczyniu żaroodpornym o pojemności około 2 litrów.
 
Cała magia polega na tym, aby piec ciasto w piekarniku ustawione w drugiej, większej formie z wodą. Moją porcję można podzielić na 4 osoby.



Składniki:

5 jajek
200 g serka kanapkowego wieluńskiego
200 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Najpierw musimy włączyć piekarnik i ustawić 170 stopni. Naczynie żaroodporne, małą tortownicę lub blaszkę (trzeba zabezpieczyć, żeby woda nie dostała się do środka) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.


Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy do niej ser i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i również dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy w trzech turach do masy za każdym razem delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Masę wlewamy do formy i trzy razy uderzamy o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Do piekarnika wkładamy większą blaszkę a na nią nasz pojemnik z masą i nalewamy na tą pierwsza gorąca wodę, tak aby przykryła dno.


Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na ostatnie 15 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do zupełnego wystudzenia. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz