czwartek, 23 lutego 2017

Orzeźwiający torcik z lemon curd

Orzeźwiający torcik z lemon curd

Przedstawiam propozycję na wiosenne spotkanie ze znajomymi - orzeźwiający torcik, pyszny w smaku i cieszący oko swym wyglądem.

 
Ciasto w wersji dla wytrwałych, przez to że wymaga przygotowania masy plastycznej ewentualnie kupienia gotowej.

Jak również w wersji dla tych mniej wytrwałych -  polecam go po prostu posmarować po wierzchu kremem, którego użyjemy do środka i posypać delikatnie startą na drobnych oczkach skórką z cytryny.

Będziemy potrzebować:

Biszkopt podzielony na 3-4 blaty
Lemon curd 500 ml
Serek sernikowo-kanapkowy Wieluński 200 g
Sok z połowy cytryny
Masa plastyczna 500 g (plus barwniki)

Biszkopt możecie zrobić dowolny, przepis jest na tortownicę 22 cm lub jeżeli chcecie możecie wykorzystać przepis z którego ja korzystałam. Znajdziecie go tu:

http://kuchnianaslo.blogspot.com/2017/02/biszkopt-idealny-na-tort.html

Lemon curd:

http://kuchnianaslo.blogspot.com/2017/02/lemon-curd.html

Składniki na około 500 ml:
2 duże jajka
2 żółtka
160 g cukru
80 g masła
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
skórka otarta z tych cytryn

Sposób przygotowania:

Cytryny dobrze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

Rózgą kuchenną mieszamy jajka, żółtka i cukier w małym garnuszku aż do połączenia się składników. Następnie ustawiamy garnek na małym palniku i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Praktycznie od razu możemy dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Ciągle mieszając czekamy aż nasza masa zgęstnieje. Odstawiamy z palnika i mieszamy jeszcze przez chwilkę.

Nasz Lemon curd przelewamy do wyparzonego słoika i zakręcamy. Gdy wystygnie wstawiamy do lodówki i można go tak przechowywać do dwóch tygodni, jednak najlepiej wykorzystać go w krótszym czasie gdyż jest tak pyszny że szybko znika. Smacznego!



Krem do przełożenia:

Lemon curd mieszamy dokładnie z białym serkiem za pomocą miksera i w zależności ile warstw ostatecznie otrzymamy, taką część kremu wykładamy na pierwszy nasączony sokiem z cytryny blat tortu. Każdy kolejny blat ciasta również nasączamy sokiem z cytryny.

Z MASĄ PLASTYCZNĄ

Czynność powtarzamy (WIERZCHU NIE SMARUJEMY KREMEM!) tyle razy ile mamy części biszkoptu.

Żeby masa plastyczna nam się trzymała tortu musimy przygotować krem. Pół szklanki cukru pudru miksujemy z pół kostki margaryny i pół łyżki mleka. Smarujemy cieńką warstwa tort po wierzchu i po bokach, i wstawiamy go na około 2 godziny do lodówki żeby całość się schłodziła. Następnie dekorujemy całość masą plastyczną.

BEZ MASY PLASTYCZNEJ

Wystarczy że wierzch ciasta posmarujecie kremem, tym samym co w środku i delikatnie całość oprószycie otartą skórką z cytryny.

Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz