Pierogi leniwe
Dziś przepis na pierogi, nazwa wskazuje że leniwe ale to raczej nie dla tego, że to wersja dla leniwych, choć w pewnym sensie to prawda. Robi się je zdecydowanie szybciej niż klasyczne pierogi z serem. A do tego za każdym razem mam wrażenie po ich zjedzeniu że ogarnął mnie wielki leń....

Składniki:
1 kg białego sera
7 jajek
1/2 szklanki cukru
mąka do gęstości
Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy do niej ser i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę. Ja dodałam około 4 szklanek. Mąkę dodajemy porcjami i całość zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto podobne jak na kopytka. Gdy ciasto nie klei nam się już do rąk przekładamy je na blat i dzielimy na mniejsze kawałki. Z nich robimy walce i tniemy na kawałki około 2 cm.
Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut, tak aby zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz ciasto nie było surowe. Co jakiś czas musimy mieszać wodę w garnku, aby nie złapały nam się do dna.
Podajemy z masełkiem i posypane cukrem lub jak kto lubi :D. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz