wtorek, 7 marca 2017

Ciasto starciatella

Ciasto starciatella

Dziś ciasto, a raczej deser, którego głównym składnikiem jest jogurt naturalny. W oryginale jest gorzka czekolada i jeżeli ktoś taką lubi jak najbardziej może ją wykorzystać, ja jestem zwolenniczką mlecznej czekolady i dlatego taka użyłam. Ciasto jest proste w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim nie wymaga pieczenia a dzięki temu, iż nie jest zbyt słodkie - idealne do kawy.




Składniki na blaszkę 25x25 cm:

1 duże opakowanie herbatników (można użyć pełnoziarnistych)
200g śmietany 30%
400g jogurtu naturalnego
2 łyżki (płaskie) cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
100g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dodać gorącej wody tyle, aby się rozpuściła, około 100 ml. W razie problemów z rozpuszczeniem żelatyny możemy umieścić ją w kąpieli wodnej i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Zawsze należy pamiętać, że żelatyny nie można zagotować. Czekoladę mocno schłodzić i pokroić na grubsze wiórki. Śmietanę i jogurt ubić na sztywno, dodać cukier i wymieszać następnie dodać do niej wystudzoną żelatynę oraz startą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
 
Formę można wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki poukładać szczelnie jeden obok drugiego i zalać je masą jogurtową. Wstawić na kilka godzin do lodówki aby masa stężała. Wierzch ciasta można udekorować posiekaną czekoladą. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz