Orzeszki
Bardzo proste i łatwe w przygotowaniu ciasto, którego jedynym minusem jest to, że wymaga maszynki do upieczenia orzeszków. Ale bardzo łatwo można ją zdobyć w sklepach, ewentualnie pożyczyć. Słodkie łupinki, w mojej wersji z pysznym czekoladowym kremem, lub innym jeżeli ktoś ma ochotę..
Składniki na ciasto na około 50 orzeszków:
3 szklanki mąki
250 g margaryny
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka sodki
1/2 szklanki cukru
Mąkę wsypać do miski, dodać margarynę i posiekać ją nożem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ręką elastyczne ciasto, odchodzące od ręki. W razie, gdyby ciasto było zbyt wilgotne musimy dosypać niewielką ilość mąki. Urywamy małe kawałki ciasta, dostosowane do naszego opiekacza do orzeszków. U nas zawsze jest to metoda prób i błędów :P. W razie gdy kilka nam się nie uda można je skruszyć i dodać do kremu.
Gotowe łupinki odkładamy na talerz, jedną obok drugiej aby przestygły.
Czekoladowy krem:
250 g margaryny
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki kakao
250 g mleka w proszku (polecam niebieskie z Mlekovity)
Ilość potrzebnego kremu zależy od tego jak duże są nasze łupinki. Mi w zupełności wystarcza krem przygotowany z ilości składników jaką podałam. Nawet czasem trochę zostaje.
Margarynę, mleko, cukier i kakao wkładamy do garnka i podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż wszystko nam się rozpuści i zacznie się gotować. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko mieszając energicznie, najlepiej pałką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie gdyby z masy oddzielał nam się tłuszcz należy dodać trochę ciepłego mleka i dalej mieszać.
Łupinki składamy po dwie, do środka nakładając ciepły krem i odstawiamy na kilka minut aby ostygły. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz