Red velvet cake
Pyszne ciasto, delikatne i rozpływające się w ustach a do tego - czerwone. Długo zabierałam się za jego wykonanie gdyż nie jest ono u nas popularne, ale zdecydowanie mogę stwierdzić że było warto.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
½ łyżeczki soli
2 duże jajka
1 ½ szklanki oleju
1 szklanka kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
barwnik spożywczy czerwony
dodatkowo krem do przełożenia myślę, że najlepszy jest śmietanowy lub bita śmietana
dodatkowo krem do przełożenia myślę, że najlepszy jest śmietanowy lub bita śmietana
Sposób przygotowania:
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Małą tortownicę 24 cm wykładamy papierem, ale tylko sam spód.
Mąkę, sól i cukier mieszamy razem. W drugim naczyniu musimy roztrzepać jajka, dodać do nich olej, kefir, ekstrakt, barwnik i wszystko mieszać do połączenia składników.
Składniki suche dodajemy do mokrych i dobrze mieszamy (pamiętajcie aby kręcić tylko w jedną stronę - tak było podane więc tego się trzymam). Do szklanki wsypać sodę i dodać ocet, wszystko szybko wymieszać i wlać do masy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut do "suchego patyczka".
Jako przełożenie można wykorzystać ubitą śmietanę lub gotowy krem śmietanowy. Pamiętajmy aby przekrojone blaty skropić sokiem z cytryny aby złamać słodycz całości.
Można również upiec dwa osobne ciasta, dzieląc surowe ciasto po równo między dwie formy jednak pamiętajmy aby sodę dodać dopiero przed włożeniem ciasta do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz