Kruche ciasto z mąką razową
Dziś przedstawiam przepis na ciasto ale takie, do wykorzystania przy okazji robienia innych pyszności. Idealnie pasuje jako podkład do tarty, babeczek i ciast z musem pod bezową pierzynką. Dodaję do niego mąkę razową, dzięki czemu zmienia się cała struktura ciasta i delikatnie smak a z moich obserwacji wynika, że bardziej smakuje niż klasyczne kruche ciasto.
Porcja jaką otrzymamy z podanego poniżej przepisu jest idealna na blaszkę o wymiarach 24x35 cm.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
5 żółtek
250 g margaryny
3 łyżeczki proszku
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Sposób
przygotowania:
Pojemność szklanki wykorzystanej do odmierzenia mąki to 250 ml.
Margarynę posiekać nożem i
wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Żółtka w osobnej miseczce wymieszać z cukrem pudrem. Następnie wszystkie składniki
połączyć razem i wyrobić szybko ręką lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Musimy pamiętać żeby ciasto szybko zagnieść aby nie zdążyło się zbytnio ugrzać.
Ciasto przekładamy
do foliowej torebki i na kilka godzin wkładamy do zamrażarki żeby
się schłodziło, a nawet zmroziło (polecam zetrzeć na tartce przed pieczeniem i tylko docisnąć palcami żeby uzyskać kształt formy). Można też od razu wyłożyć je do formy i
wstawić do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 175oC, wstawiamy ciasto i pieczemy
aż się zarumieni, około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz