niedziela, 12 marca 2017

Kruche ciasto z mąką razową

Kruche ciasto z mąką razową

Dziś przedstawiam przepis na ciasto ale takie, do wykorzystania przy okazji robienia innych pyszności. Idealnie pasuje jako podkład do tarty, babeczek i ciast z musem pod bezową pierzynką. Dodaję do niego mąkę razową, dzięki czemu zmienia się cała struktura ciasta i delikatnie smak a z moich obserwacji wynika, że bardziej smakuje niż klasyczne kruche ciasto.

Porcja jaką otrzymamy z podanego poniżej przepisu jest idealna na blaszkę o wymiarach 24x35 cm.

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
5 żółtek
250 g margaryny
3 łyżeczki proszku
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli


Sposób przygotowania:

Pojemność szklanki wykorzystanej do odmierzenia mąki to 250 ml.
 
 
Margarynę posiekać nożem i wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Żółtka w osobnej miseczce wymieszać z  cukrem pudrem. Następnie wszystkie składniki połączyć razem  i wyrobić szybko ręką lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Musimy pamiętać żeby ciasto szybko zagnieść aby nie zdążyło się zbytnio ugrzać.
 
 
Ciasto przekładamy do foliowej torebki i na kilka godzin wkładamy do zamrażarki żeby się schłodziło, a nawet zmroziło (polecam zetrzeć na tartce przed pieczeniem i tylko docisnąć palcami żeby uzyskać kształt formy). Można też od razu wyłożyć je do formy i wstawić do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 175oC, wstawiamy ciasto i pieczemy aż się zarumieni, około 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz