sobota, 25 marca 2017

Tiramisu

Tiramisu

Pyszny deser, który nie wymaga pieczenia, aczkolwiek jeżeli ktoś lubi może śmiało upiec biszkopt. U mnie niewiele ma on wspólnego z oryginałem, dlatego że trochę go przerobiłam. W masie serowej najczęściej wykorzystywany jest ser mascarpone, jednak zdecydowane bardziej odpowiada mi serek wieluński i jego użyję w przepisie. Smak ciasta można dostosować do różnych gustów i tak na przykład dla ludzi, którzy nie przepadają za kawą polecam dodać kakao lub czekoladę na gorąco.


Składniki:

Duże opakowanie podłużnych biszkoptów
8 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 kg białego serka wieluńskiego

1 szklanka kawy lub kakao do nasączenia

Sposób przygotowania:

Sparzamy skorupki jajek przed oddzieleniem żółtek!

Miskę ustawiamy w kąpieli wodnej, wkładamy do niej żółtka, cukier i energicznie miksujemy. Wodę w garnku poniżej doprowadzamy do wrzenia, musimy jednak uważać, aby się nie poparzyć.

Żółtka z cukrem ucieramy do białości, pamiętając o tym aby masa nam nie przywarła do brzegów miski. Całość miksujemy do momentu, aż masa zrobi się puszysta i dość mocno zgęstnieje.

Następnie miskę przekładamy tym razem do zimnej wody, aby całość wystudzić. Gdy osiągnie temperaturę pokojową dodajemy łyżka po łyżce biały ser i miksujemy, tak aby zużyć cały ser i pozbyć się wszystkich grudek.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę biszkoptów delikatnie nasączamy je kawą lub kakao. Na nią wylewamy połowę masy i znów warstwa biszkoptów, ponownie je nasączamy pozostałą kawą lub kakao i reszta masy.

Wierzch można oprószyć delikatnie mielona kawą lub startą czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby nasz deser się schłodził. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz