Kruche z malinami i budyniowa pianką
Pyszne kruche ciasto, z budyniową słodka bezą, której słodycz przełamana została kwaśnym smakiem malin. Idealne do niedzielnej kawy jak i na większą uroczystość, jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości. Polecam zrobić do niego kruche ciasto z mąką razową, jednak możemy również zrobić klasyczne kruche ciasto. Dobrze jest je przygotować dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażarki, wtedy nie musimy czekać kilku godzin aż nam się zmrozi.
Składniki na kruche ciasto:
http://kuchnianaslo.blogspot.com/2017/03/kruche-ciasto-z-maka-razowa.html
2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
0,5 szklanki mąki pszennej razowej
5 żółtek (białka wykorzystamy do bezy)
250 g margaryny
3 łyżeczki proszku
3 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Pojemność szklanki wykorzystanej do odmierzenia mąki to 250 ml.
Margarynę posiekać nożem i wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Żółtka w osobnej miseczce wymieszać z cukrem pudrem. Następnie wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić szybko ręką lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Musimy pamiętać żeby ciasto szybko zagnieść aby nie zdążyło się zbytnio ugrzać.
Ciasto przekładamy do foliowej torebki i na kilka godzin wkładamy do zamrażarki żeby się schłodziło, a nawet zmroziło (polecam zetrzeć na tartce przed pieczeniem i tylko docisnąć palcami żeby uzyskać kształt formy).
Formę do ciasta, polecam 24x35 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i na tartce trzemy 2/3 całości, na grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę. Równamy palcami i delikatnie dociskamy całość do spodu aby zbytnio nie kruszyło się podczas krojenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i wstawiamy do niego nasz spód ciasta na około 15 minut, aż nam się zarumieni. Po podpieczeniu ciasta wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Od razu zabieramy się za kolejny krok.
Jeżeli nie chcemy trzeć ciasta możemy urywać palcami małe kawałki i nimi wykleić formę.
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
80 g budyniu bez cukru w proszku
1/2 szklanki oleju
500 g malin
cukier puder do oprószenia (niekoniecznie)
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy małymi porcjami cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy proszek budyniowy. Dobrze jest przesiać go przez sitko aby nie zrobiły nam się grudki. Również wszystko miksujemy. Bez przerywania mieszania cienką stróżką dolewamy olej.
Na podpieczony i lekko przestudzony spód wylewamy masę budyniową, i delikatnie układamy na wierzchu maliny, jedna obok drugiej. Najlepiej jest układać maliny otworkami do góry, chociaż nie jest to konieczne.
Na koniec trzemy pozostałą 1/3 część ciasta i posypujemy nim maliny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz