Usta
Pyszne i łatwe do wykonania czekoladowe ciasto a w nim niespodzianka :D. Bardzo ciekawe połączenie gotowych biszkoptów i pieczonego ciasta. Do przełożenia biszkoptów wykorzystałam zabarwiony na czerwono lemon curd, ale wystarczy dżem wiśniowy, malinowy lub śliwkowy. Wierzch można polać masą budyniową, kremem karpatkowym, lub lemon curd - jak w moim przypadku, chociaż już same biszkopty zalane ciastem wyglądają na tyle efektownie że dekorowanie wierzchu jest niekonieczne.
Zdecydowanie lepiej wygląda ty ciasto z małymi biszkoptami, dlatego polecam takie kupić :)
Składniki:
250 g margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki maki pszennej
1 czubata łyżka cukru waniliowego
6 jajek
2 czubate łyżeczki proszku
5 łyżek wody
szczypta soli do białek
250 g małych, okrągłych biszkoptów
powidła śliwkowe, dżem malinowy lub wiśniowy lub lemon curd
krem budyniowy na wierzch (opcjonalnie)
Jeżeli użyjemy mniejszych biszkoptów więcej ciasta będziemy mieć nad nimi.
Sposób
przygotowania:
Margarynę, cukier,
cukier waniliowy, wodę i kakao wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na
małym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie odstawiamy z palnika, aby ostygło do
temperatury pokojowej. Jednak musimy pamiętać żeby co jakiś czas zamieszać, aby nie pojawił
się kożuch.
Biszkopty smarujemy marmoladą i sklejamy po dwa. Formę o wymiarach 24x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej sklejone biszkopty jeden obok drugiego.
Gdy masa przestygnie i osiągnie temperaturę pokojową dodajemy do niej jedno całe jajko, 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem. Całość miksujemy na gładką masę. Pozostałe białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodajemy je do kakaowej masy i delikatnie mieszamy łyżką.
![]() |
Zrobiłam ciasto tylko z połowy składników i na małej blaszce |
Na biszkopty wylewamy całą masę i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut, do "suchego patyczka" Zaraz po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Czekamy aż ciasto ostygnie i możemy je kroić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz