czwartek, 2 marca 2017

Ciasto pralinowe

Ciasto pralinowe

Ciasto, które nie wymaga pieczenia i można je dostosować do sezonowo występujących owoców. Zimą na przykład w wersji z pomarańczami a latem z wiśniami , brzoskwiniami lub malinami. Polecam szczególnie kwaśne owoce do tego ciasta, jednak jeżeli ktoś ma ochotę można również wykorzystać inne.

Całość składa się z trzech warstw. Na spodzie mamy masę z sucharami, następnie warstwę śmietanową a na wierzchu galaretkę z owocami. Ilość składników jest odpowiednia na formę 24x35 cm, jednak jeżeli zrobimy w mniejszej ciasto będzie po prostu wyższe.


Warstwa I:

duże opakowanie sucharów około 300 g
500 g nutelli

W garnku lub jak ktoś obawia się że może przypalić, w kąpieli wodnej podgrzewamy nutelle aż będzie płynna i dodajemy do niej pokruszone suchary. Polecam mielić suchary tak aby uzyskać coś podobnego do bułki tartej. A jeżeli ktoś woli większe kawałki trzeba je dobrze rozkruszyć np. wałkiem.

Po dodaniu sucharów do czekolady musimy wszystko dobrze wymieszać i przełożyć całość do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Powierzchnie wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Kiedy nasza masa tężeje zabieramy się za kolejny etap prac.

Warstwa II:

400 ml śmietany 30%
500 g serka Mój ulubiony
4 płaskie łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
2 czubate łyżki żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej łyżka po łyżce biały ser i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie roztopionej białej czekolady i wystudzonej, ale nadal płynnej żelatyny. Również wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Naszą masę wylewamy na wystudzone spód czekoladowy i ponownie wstawiamy do lodówki.

Warstwa III:

Owoce około 500 g
2 galaretki w smaku podobnym do użytych owoców

Jeżeli użyjemy pomarańcze: obieramy owoce z skóry i pozbywamy się pestek. Miąższ wkładamy do garnka i miksujemy blenderem na mniej więcej jednolita masę. Musimy jej otrzymać dokładnie pół litra, jeżeli jest za mało dokładamy owoców lub uzupełniamy wodą, a jeżeli za dużo odlewamy trochę.

Wiśnie i maliny: do garnka wlewamy 500 ml soku. Jeżeli mamy owoce i z nich robimy sok to polecam w przypadku malin przelać całość przez sitko aby pozbyć się pestek. A wiśnie przed włożeniem do garnka drylujemy.

Można również do soku dolać 1/3 wody a wydrylowane wiśnie lub maliny poukładać na cieście, na II warstwie i zalać je galaretką.

500 ml soku doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich dwa opakowania galaretki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na stężałą II warstwę i nasze ciasto po raz kolejny wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby dobrze stężało.

Ważne jest aby się nie spieszyć z kolejnymi warstwami. Gdy za szybko całość polejecie galaretką może się okazać że warstwa II i III wymieszają się ze sobą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz