środa, 22 marca 2017

Ciasto pantera

Ciasto pantera

Dziś przepis na nietypowe i zarazem niezwykłe drożdżowe ciasto. Zrobiłam je w kolorach pantery, ale równie dobrze można użyć innego dowolnego koloru, polecam wykorzystać do tego barwniki w proszku. Ładnie barwią ciasto nie zmieniając jednocześnie jego konsystencji. Ilość składników wykorzystana w przepisie wystarczy na dużą keksówkę, ale pamiętajcie aby to była sztywna forma. Ciasto mocno rośnie i moje zamiast w górę rozepchło  silikonową formę na boki.
 
 
 
Składniki:

375 g mąki
35 g cukru
½ łyżeczki soli
10 g drożdży
250 ml mleka
20 g masła (oleju)

15 g kakao
1 łyżka mleka
5 g kakao
1 łyżeczka mleka
 
Sposób przygotowania:
 
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn. Pozostałą mąkę, cukier, sól, wyrośnięty zaczyn i 250 mililitrów mleka wkładamy do miski i wyrabiamy. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy roztopione masło lub olej. Całość dzielimy na 6 jednakowych części:
 
3 części (jasne ciasto) łączymy razem i odkładamy do miski,
 
2 części (brązowe ciasto) łączymy i dodajemy do nich 15 g kakao i łyżkę mleka. Wyrabiamy aż kolor będzie jednolity i odkładamy do kolejnej miski, w razie gdyby ciasto było bardzo twarde można dodać trochę więcej mleka.
 
1 część (czarne ciasto)  łączymy z  5 g kakao, łyżeczką mleka i również wyrabiamy.
Każdą część ciasta odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem i czekamy aż mniej więcej podwoi objętość.

Po wyrośnięciu z każdego koloru robimy po 7 wałeczków o długości dwukrotnie dłuższej niż forma w której będziemy piec ciasto. Brązowe ciasto pozostawiamy w takiej formie, natomiast jasne i czarne ciasto wałkujemy na paski.
 
Na blacie układamy jasne ciasto, na nie kładziemy czarne a na wierzch wałek z brązowego ciasta. Zawijamy całość tak, aby brązowy wałeczek był dookoła osłonięty pozostałymi dwoma kolorami ciasta. Musi nam powstać siedem osobnych trójkolorowych kawałków ciasta. Kroimy je na pół i układamy je w formie wyłożonej papierem pergaminowym. Włączamy piekarnik i na ten czas aż osiągnie wymaganą temperaturę odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!
 
Aby ułatwić sobie zadanie możemy zrobić ciasto tylko w dwóch kolorach. Wtedy 4 części pozostawiamy jasne a do dwóch dodajemy kakao w takiej ilości jak w przepisie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz